Het atelier van antiekrestaurateur Johan Oosterlaar achter op de berg grond van zijn woonboerderij straalt tijdloosheid uit en kan zonder moeite de vergelijking doorstaan met de werkkamer van een ambachtsman in een middeleeuws gilde. De oude houten stellages met beitels, boren, zaagjes, hamers, houtklemmen en planken en panelen van iedere denkbare houtsoort zijn symbolen van de tijd van vóór het moderne bestaan, toen kwaliteit en duurzaamheid belangrijker waren dan middelmatigheid en snelheid. Inmiddels beoefent hij het al meer dan 35 jaar met veel liefde. speciale huidenlijm om het origineel zo veel mogelijk te benaderen. Er zijn nog families met een culturele achtergrond die zorgvuldig omgaan met ons cultureel erfgoed. Ik ben dan zo blij dat die mooie meubels weer in de oorspronkelijke staat kunnen worden teruggebracht. Soms zijn de meubels zo ver heen, dat de restauratie niet meer opweegt tegen de waarde. Je moet er achter kunnen staan, heeft het zin ten opzichte van de eigenlijke waarde?” “Het komt echter ook voor dat mensen zelf inschatten dat een meubelstuk niet meer reparabel is, terwijl het een mooi exemplaar betreft dat nog wel degelijk te herstellen is. De emotionele waarde is dan net zo belangrijk als de waarde in geld. “Veel mensen zetten alles in de was, maar dat kan maar bij enkele soorten meubels. Ik krijg mijn klanten bijna uitsluitend via mond-tot-mondreclame, want een tevreden klant is de beste aanbeveling.” “Ik kan van tevoren nooit een exacte prijsopgave maken, want ik weet niet wat ik allemaal onderweg tegenkom. Vaak blijkt het achteraf toch redelijk te kloppen. Ik ben nu bezig met het verwijderen van het fineer van dit wortelnotenhouten kabinet en dat gaat centimeter voor centimeter. Het restaureren van meubels in de authentieke staat is een heel arbeidsintensief proces. De mensen die naar mij toekomen weten dat en hebben dat er ook voor over. Ik maak veel foto’s van restauraties zodat de klanten het hele proces nog eens kunnen bekijken. Johan A.J.Oosterlaar Antiek Restaurateur. antiek,restauraties,restauratie,van,antieke,meubelen. antiek,restaurateur,antieke,tafels,antieke,stoelen,antieke,kasten,antieke,bedden, antieke,klokken Pagina 22 - Welkom bij Oosterlaarrestauraties van Porsche

Pagina 22 - Welkom bij Oosterlaarrestauraties van Porsche

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Pagina 22

2 Vervolg Austin Healey 100-4

AUSTIN HEALEY BN1
Johan Oosterlaar van Oosterlaarrestauraties.nl is op het moment bezig met een fantastisch project. Een volledige restauratie van een Austin Healey BN1 uit 1955.
GESCHIEDENIS VAN DE BN1.
De eerste 100s (serie “BN1”) waren uitgerust met dezelfde undersquare 87,3 mm (3,4 in) boring en 111,1 mm (4,4 in) slag 90 pk (67 kW) 2660 cc I4-motoren en handgeschakelde transmissie als de standaardproductie A90, maar de transmissie werd gewijzigd met drie snelheden met overdrive op de tweede en hoogste versnelling.
Girling 11 in (279,4 mm) trommelremmen werden rondom gemonteerd. De ophanging maakte gebruik van gemodificeerde Austin A90-componenten om zo kosteneffectief mogelijk te zijn, de besturing gebeurde door Austin’s worm- en peg-systeem. Voorwielophanging was onafhankelijk, dubbele wishbone met schroefveren en aan de achterzijde een starre as met semi-elliptische bladveren.
Een door het tijdschrift Motor1 in 1953 geteste BN1 had een topsnelheid van 106 mph (171 km / h) en kon in 11,2 seconden accelereren van 0-60 mph (97 km / h). Een brandstofverbruik van 22,5 mijl per Engelse gallon (12,6 L / 100 km; 18,7 mpg-US) werd geregistreerd. De testauto kost £ 1063 inclusief belastingen.
Een totaal van 10030 BN1’s werden gebouwd vanaf mei 1953 tot vervangen door het BN2-model in augustus 1955. Een 1971 BN1 (chassis # 446766 * 4) is permanent te zien in de tentoonstelling Bonneville Salt Flats in het Simeone Foundation Automotive Museum in Philadelphia, PA, VS.


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu