Het atelier van antiekrestaurateur Johan Oosterlaar achter op de berg grond van zijn woonboerderij straalt tijdloosheid uit en kan zonder moeite de vergelijking doorstaan met de werkkamer van een ambachtsman in een middeleeuws gilde. De oude houten stellages met beitels, boren, zaagjes, hamers, houtklemmen en planken en panelen van iedere denkbare houtsoort zijn symbolen van de tijd van vóór het moderne bestaan, toen kwaliteit en duurzaamheid belangrijker waren dan middelmatigheid en snelheid. Inmiddels beoefent hij het al meer dan 35 jaar met veel liefde. speciale huidenlijm om het origineel zo veel mogelijk te benaderen. Er zijn nog families met een culturele achtergrond die zorgvuldig omgaan met ons cultureel erfgoed. Ik ben dan zo blij dat die mooie meubels weer in de oorspronkelijke staat kunnen worden teruggebracht. Soms zijn de meubels zo ver heen, dat de restauratie niet meer opweegt tegen de waarde. Je moet er achter kunnen staan, heeft het zin ten opzichte van de eigenlijke waarde?” “Het komt echter ook voor dat mensen zelf inschatten dat een meubelstuk niet meer reparabel is, terwijl het een mooi exemplaar betreft dat nog wel degelijk te herstellen is. De emotionele waarde is dan net zo belangrijk als de waarde in geld. “Veel mensen zetten alles in de was, maar dat kan maar bij enkele soorten meubels. Ik krijg mijn klanten bijna uitsluitend via mond-tot-mondreclame, want een tevreden klant is de beste aanbeveling.” “Ik kan van tevoren nooit een exacte prijsopgave maken, want ik weet niet wat ik allemaal onderweg tegenkom. Vaak blijkt het achteraf toch redelijk te kloppen. Ik ben nu bezig met het verwijderen van het fineer van dit wortelnotenhouten kabinet en dat gaat centimeter voor centimeter. Het restaureren van meubels in de authentieke staat is een heel arbeidsintensief proces. De mensen die naar mij toekomen weten dat en hebben dat er ook voor over. Ik maak veel foto’s van restauraties zodat de klanten het hele proces nog eens kunnen bekijken. Johan A.J.Oosterlaar Antiek Restaurateur. antiek,restauraties,restauratie,van,antieke,meubelen. antiek,restaurateur,antieke,tafels,antieke,stoelen,antieke,kasten,antieke,bedden, antieke,klokken welkom bij oosterlaar restauraties - Welkom bij Oosterlaarrestauraties van Porsche

welkom bij oosterlaar restauraties - Welkom bij Oosterlaarrestauraties van Porsche

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

welkom bij oosterlaar restauraties

Jukebox: Bijzondere modellen
Jukebox: Bijzondere modellen
Gedurende de hoogtijdagen van de jukebox zijn er verschillende bijzondere modellen geproduceerd. Niet alleen merken als Wurlitzer, Seeburg, AMI of Rock-Ola probeerden elkaar af te troeven met bijzondere ontwerpen of nieuwe technieken, maar ook minder bekende merken zoals Chantal of Filben probeerden met een bijzonder model jukebox een vaste plek te veroveren tussen de grote fabrikanten. Niet alle fabrikanten is dit gelukt, maar het heeft wel een aantal speciale jukeboxen opgeleverd.
Bijzondere Wurlitzer modellen
Wurlitzer heeft als een van de grootste fabrikanten verschillende bijzondere jukeboxen geproduceerd. Zo is er natuurlijk de Wurlitzer 1015 Bubbler, wellicht de meest bekende jukebox ooit. Het is in ieder geval de meest geproduceerde jukebox ooit. Het bijzondere design van Paul Fuller, die de Bubbler ontwierp, zou het beeld van jukeboxen in een geheel tijdperk bepalen. De Wurlitzer 750, de Wurlitzer 1100, de Wurlitzer 950; allen waren van de hand van Paul Fuller.

Ook in een latere periode, de jaren vijftig, bracht Wurlitzer een aantal prachtige jukeboxen uit. De meest gewaardeerde is hiervan toch wel de Wurlitzer 2000. Deze jukebox werd uitgebracht als een jubileum model en was de eerste Wurlitzer met 200 selecties. Het bijzondere aan deze jukebox was toch wel het gebruik van boekjes om de selecties te tonen. Dit gaf de jukebox een geheel eigen look.

Bijzondere Seeburg modellen
Net als Wurlitzer had Seeburg een aantal zeer bijzondere modellen. De meest bijzondere hiervan moet toch wel de Seeburg Concert Master uit de jaren veertig zijn. Deze jukebox leek zeer sterk op de overige modellen die Seeburg in 1940 uitbracht, echter had de Concert Master een extra element. Dit bestond uit een symbool met twee maskers, die symbool staan voor het theater. Een lachend en een huilend masker. Het uiterlijk dat dit aan de jukebox geeft is zo bijzonder dat voor dit model tegenwoordig grif betaald wordt.

Bijzondere jukeboxen van kleine fabrikanten
Hoewel de grote merken een aantal mooie en speciale jukeboxen geproduceerd hebben, zijn enkele van de meest bijzondere jukeboxen toch van de kleinere merken. Zij moesten immers door middel van een bijzonder ontwerp proberen om de markt binnen te dringen. Een van de meest bijzondere jukeboxen is daarbij wellicht de Chantal Meteor. Deze jukebox had een design zoals geen ander. Wie de serie The Jetsons kent kan niet anders dan de gelijkenissen in stijl zien; deze jukebox had het Europese moderne design dat men in de sixties kende, gecombineerd met het futuristische dat men uit Amerikaanse series als de Jetsons kon. Ongetwijfeld zonder gelijke was de grote glazen koepel bovenop waarin het bijzondere mechanisme zijn werk deed. In tegenstelling tot de AMI Continental, waar ook een glazen koepel op zat, zaten de titelkaartjes ook in dezelfde glazen bol.

Een ander bijzonder model is de Filben Maestro. Dit model geeft vorm aan het gevoel voor snelheid dat men wilde laten zien in het design in die tijd. De voorkant deed denken aan een grote snelle stoomtrein, terwijl het toch chroom en licht gaf. Bijzonder is dat dit model in twee kleuren is uitgebracht; een rode en een groene versie. De rode is mooier in het ontwerp, echter de zeldzaamheid van de groene zorgt ervoor dat ook deze kleur sterk gewaardeerd wordt.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu